Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Ayurvedische massage

Als eerste wil ik benadrukken dat ik geen opleiding in de Ayurveda heb gehad, alleen met betrekking tot de Ayurvedische massage die ik geef.
Ik ben dus geen Ayurvedisch specialist of genezer!

De Ayurveda is een veelomvattende filosofie en levenswijze. Enkele onderdelen daarvan pas ik toe in mijn massage. Ik zal in het kort uitleggen wat Ayurveda is, wat de Ayurvedische massage inhoudt en op welke wijze ik de Ayurvedische leer in mijn massage verwerk.

Wat is Ayurveda

Ayurveda is een woord uit het Sanskriet en betekent letterlijk “levenskennis” of “juist leven”. Hoewel Ayurveda vaak gezien wordt als een geneeswijze, is het vooral gericht op het gezond houden van lichaam en geest, onder andere door middel van voeding, leefpatronen en dagelijkse routines. Het gaat ervan uit dat een ziekte eerst in de geest ontstaat en zich pas, na langdurig genegeerd te worden, in het lichaam openbaart. Basisgedachte daarbij is dat lichaam en geest één geheel is.

De Ayurveda heeft verschillende behandelmethodes tot haar beschikking om gezond te blijven en de gezondheid te verbeteren.
Eén daarvan is de massage.

De Ayurvedische massage

Een Ayurvedische massage is een massage van het hele lichaam welke zich als eerste richt op het energielichaam van de mens.

Tijdens de massage worden voornamelijk effleurages (strijkingen) gegeven en wordt onder andere druk uitgeoefend op de marmapunten (energiepunten) en nadi’s (energiebanen). Hierdoor kunnen ophopingen van energie verminderd of verwijderd worden, waardoor de energie beter kan gaan stromen en het evenwicht tussen lichaam en geest zich kan herstellen. 

Tijdens de massage wordt gebruik gemaakt van kruidenolie, welke helpt bij het verbeteren van het energetisch evenwicht. De massage geeft een diepe ontspanning.

Volgens de Ayurveda bestaat alles in het universum uit de 5 elementen: ether, lucht, aarde, water en vuur. In ons lichaam manifesteren deze elementen zich in de drie dosha’s (basiskrachten) die bij iedereen vanaf de geboorte in een unieke verhouding voorkomen, te weten Vata, Pitta en Kapha. Deze unieke verhouding is onze geboorteconstitutie, onze Prakriti. Naarmate we ouder worden, raakt onze Prakriti uit balans door onze levenswijze, ervaringen en de situatie waarin we ons bevinden. Deze disbalans wordt Vikriti genoemd. Voor de massage richt ik mij op deze disbalans.

Om deze te bepalen hanteer ik een vragenlijst welke een goede indicatie geeft van iemands Vikriti. Bij elke dosha hoort een specifieke massage-olie en massage. De uitslag van de vragenlijst gebruik ik voor het samenstellen van de olie en het bepalen van de massage. De olie maak ik zelf met biologische oliën, kruiden en essentiële oliën. Ik gebruik dus een op de persoon afgestemde olie en geef een op de persoon afgestemde massage.

Wanneer je een afspraak maakt voor een Ayurvedische massage stuur ik je van te voren de vragenlijst toe voor het bepalen van jouw Vikriti.

De behandeling

De massage duurt gemiddeld 1,5 uur.

Tijdens de massage lig je op een zeer comfortabele en eventueel verwarmde behandeltafel, in een sfeervolle ruimte, toegedekt onder één of twee handdoeken. Alleen het lichaamsdeel dat gemasseerd wordt is ontbloot.

Deze massage behandelt het hele lichaam, ook borst en buik.
 

Na de behandeling

De olie heeft een langdurige werking, daarom is het raadzaam de eerste 24 uur niet te douchen, te zwemmen of naar de sauna te gaan.

De losgemaakte ophopingen van energie worden door het lichaam afgevoerd. Het is daarom de eerste 24 uur ook belangrijk veel water te drinken.


Direct contact opnemen? Klik hier!