Met ingang van heden geef ik geen Ayurvedische massages meer!

Toen ik twee jaar geleden het roer omgooide in mijn praktijk, verwachtte ik niet dat mijn andere werkwijze zo’n grote en snelle toename van klanten zou geven. Waar ik voorheen met losse healings werkte, werk ik nu met trajecten. Het voordeel daarvan is dat er veranderingen op dieper niveau en veelal blijvend plaatsvinden.  Door deze groei wordt mijn tijd steeds schaarser. Ik weet dat een healing traject veel meer impact heeft dan een massage en ik wil mijn tijd dan ook liever besteden aan wat ik als waardevoller beschouw. Dat houdt in dat ik geen op zichzelf staande massages meer geef, alleen nog maar de ontspanningsmassage direct acher een healing aan. 

Aangezien dat de informatie die hieronder staat niet veranderd en misschien voor jou interessant is om te lezen, heb ik deze laten staan. 

test

Als eerste wil ik benadrukken dat ik geen opleiding in de Ayurveda heb gehad, alleen met betrekking tot de Ayurvedische massage die ik geef. Ik ben dus geen Ayurvedisch specialist of genezer! 

 

De Ayurveda is een veelomvattende filosofie en levenswijze. Enkele onderdelen daarvan pas ik toe in mijn massage. Ik zal in het kort uitleggen wat Ayurveda is, wat de Ayurvedische massage inhoudt en op welke wijze ik de Ayurvedische leer in mijn massage verwerk.

Wat is Ayurveda

Ayurveda is een woord uit het Sanskriet en betekent letterlijk “levenskennis” of “juist leven”. Hoewel Ayurveda vaak gezien wordt als een geneeswijze, is het vooral gericht op het gezond houden van lichaam en geest, onder andere door middel van voeding, leefpatronen en dagelijkse routines. Het gaat ervan uit dat een ziekte eerst in de geest ontstaat en zich pas, na langdurig genegeerd te worden, in het lichaam openbaart. Basisgedachte daarbij is dat lichaam en geest één geheel is.

De Ayurveda heeft verschillende behandelmethodes tot haar beschikking om gezond te blijven en de gezondheid te verbeteren. Eén daarvan is de massage.


De Ayurvedische massage

Een Ayurvedische massage is een massage van het hele lichaam welke zich als eerste richt op het energielichaam van de mens.

Tijdens de massage worden voornamelijk effleurages (strijkingen) gegeven en wordt onder andere druk uitgeoefend op de marmapunten (energiepunten) en nadi’s (energiebanen).

Hierdoor kunnen ophopingen van energie verminderd of verwijderd worden, waardoor de energie beter kan gaan stromen en het evenwicht tussen lichaam en geest zich kan herstellen.

Ik gebruik tijdens de massage een biologische kruidenolie, welke helpt bij het verbeteren van het energetisch evenwicht. De massage geeft een diepe ontspanning.

Volgens de Ayurveda bestaat alles in het universum uit de 5 elementen: ether, lucht, aarde, water en vuur. In ons lichaam manifesteren deze elementen zich in de drie dosha’s (basiskrachten) die bij iedereen vanaf de geboorte in een unieke verhouding voorkomen, te weten Vata, Pitta en Kapha. Deze unieke verhouding is onze geboorteconstitutie, onze Prakriti. Naarmate we ouder worden, raakt onze Prakriti uit balans door onze levenswijze, ervaringen en de situatie waarin we ons bevinden. Deze disbalans wordt Vikriti genoemd. Voor de massage richt ik mij op deze disbalans.

Om deze te bepalen hanteer ik een vragenlijst welke een goede indicatie geeft van iemands Vikriti. Bij elke dosha hoort een specifieke massage-olie en massage. De uitslag van de vragenlijst gebruik ik voor het samenstellen van de olie en het bepalen van de massage. De olie maak ik zelf met biologische oliën, kruiden en essentiële oliën. Ik gebruik dus een op de persoon afgestemde olie en geef een op de persoon afgestemde massage.

Wanneer je een afspraak maakt voor een Ayurvedische massage stuur ik je van te voren de vragenlijst toe voor het bepalen van jouw Vikriti.

De behandeling

De massage duurt gemiddeld 1,5 uur.

Tijdens de massage lig je op een zeer comfortabele en eventueel verwarmde behandeltafel, in een sfeervolle ruimte, toegedekt onder één of twee handdoeken. Alleen het lichaamsdeel dat gemasseerd wordt is ontbloot.

Deze massage behandelt het hele lichaam, ook borst en buik.

Na de behandeling

De olie heeft een langdurige werking, daarom is het raadzaam de eerste 24 uur niet te douchen, te zwemmen of naar de sauna te gaan.

De losgemaakte ophopingen van energie worden door het lichaam afgevoerd. Het is daarom de eerste 24 uur ook belangrijk veel water te drinken.